Voorspelbaar

Paraplu zwart

 

Levende wezens zijn voorspelbaar. Neem bijvoorbeeld de kiekendief. Kiekendieven behoren tot de roofvogels, omdat een mens dat zo heeft bedacht. Welk mens dat was, zal ik in het midden laten. Een ander mens heeft bedacht dat de dertien bekende soorten kiekendieven het geslacht Circus vormen, uiteraard binnen de onderfamilie Circinae en dat allemaal vanwege de cirkelvormige bewegingen die deze vogels uitvoeren tijdens hun baltsvlucht.

Spectaculair genoeg komen in Nederland maar liefst drie soorten kiekendieven voor: de blauwe, de bruine en de grauwe. Naast vliegen, baltsen en schaamteloos op de hoofden van argeloze fietsers kakken, hebben deze drie soorten nog een gemeenschappelijk tijdverdrijf: ze leggen hun eieren allemaal in een op de grond gebouwd nest. De vrouwtjes althans. De mannetjes zijn verstandiger en doen in de tussentijd andere dingen dan potentieel kroost uit de aars persen.

Nog nooit is een kiekendief op het idee gekomen om een nest te bouwen op een plek waar niets of niemand hun meest kostbare bezit kan bereiken. Ik noem dat voorspelbaar. Niet alleen ik noem dat voorspelbaar, andere wezens zijn het roerend met mij eens. Zoals de vos, het damhert en niet te vergeten Ketelbinkie, die ooit zong: Toen wij uit Rotterdam vertrokken, trapten we in de Biesbos meerdere kiekendiefeieren kapot. Per ongeluk, maar stuk waren ze.

Dat brengt me bij de mens, het meest voorspelbare wezen van allemaal. Zodra het regent, gebruikt hij een paraplu om droog het restaurant te bereiken. Zodra hij klaar is met zijn maaltijd vergeet hij het ding weer mee naar huis te nemen. Of het nou regent of niet.