Instituut

img_8549

 

Lang geleden frequenteerde ik een bepaald instituut. Ik studeerde daar zogenaamd iets.

Het plastic pasje dat ik bezat, suggereerde dat ik meer in dat instituut te zoeken had dan in werkelijkheid het geval was.

Ik kwam vooral naar het instituut om in de kantine te hangen. Ik dronk daar thee, at er broodjes en rookte er ontelbaar veel zelfgerolde sigaretten. Dat mocht toen nog.

De rest van het instituut vond ik stom. Het regime dat er heerste was schoolser dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Zonder consequenties je neus laten zien was niet mogelijk. Iedere scheet moest worden opgeblazen tot een paper of essay of werkstuk of spreekbeurt of opdracht of workshop of toneelstuk of rollenspel of musical of opstel of collage of pentekening of ga zo maar door.

Als je, zoals ik, met rust gelaten wilde worden en vooral een toffe studietijd wilde beleven, was het in dit instituut lastig vol te houden. Toen ik mij er in een vlaag van iets voor aanmeldde, had ik grofweg 14 jaar van mijn leven in schoolbanken doorgebracht. Mijn hoofd was gevuld met kennis, voornamelijk kennis waarvan ik destijds al wist dat ik daar nooit iets aan zou hebben.

sin(a+b) = sin(a)cos(b) + cos(a)sin(b)

Om maar eens wat te noemen.

Toen ik naar de middelbare school ging, was het heelal eindig. Ouder dan 8 miljard jaar was het beslist niet.

Tegenwoordig lachen astronomen zich een liesbreuk als ze zoiets bespottelijks horen. Naast zwangere vrouwen bestaat er namelijk nog iets dat gigantisch uitdijt, en dat is het heelal. Bovendien is dat uitdijende heelal in een kosmische oogwenk een kleine 6 miljard jaar ouder geworden.

Ik beweer niet dat alles wat je op school leert nutteloos is.

Ik beweer wel dat sommige dingen die je op school leert aan evolutie onderhevig zijn.

En dat pasjes, de plastic lidmaatschapsbewijzen die instituten uitgeven, uitstekend kunnen worden vergeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *