Geschiedenis

IMG_1860

 

Een handschoen. Alweer een enkel exemplaar, eentje die mij niet past. Reken maar dat dit een dameshandschoen is. Van fluweel.

Had ik het al over de geschiedenis van de handschoen gehad? Waarschijnlijk wel. Dat is een soort afwijking van me. Zodra ik de kans krijg om het over geschiedenis te hebben, doe ik dat ook.

Een voorbeeld. Van de week stond ik in de dönerzaak van mijn opa een bal vlees met een ui erop naar binnen te schuiven. Iemand liep tegen me aan en ik raakte geïrriteerd. Ik liet het eten uit mijn handen vallen, draaide me om en balde mijn vuisten. Voor mijn ogen stond een enorm mens. Toen ik omhoog keek, herkende ik hem pas. Op zijn falie prijkte een arrogante grijns, alsof ik een bepaalde stof in zijn wind was.

Het was een bekende vechtsporter die een paar keer verkeerd is begrepen en daarvoor binnenkort de gevangenis in moet. In het echt is hij nog reusachtiger dan op tv en de blik in zijn ogen nog doodser dan die van een diepgevroren haai.

Snel liet ik mijn handen zakken. In plaats van een eenzijdige knokpartij te starten, begon ik te vertellen over de geschiedenis van kickboksen. Dat die sport in de jaren ’70 van de vorige eeuw was ontstaan in de VS en Japan met de bedoeling om beoefenaars van verschillende vechtsporten tegen elkaar te laten knokken. Hij leek oprecht geïnteresseerd in mijn woorden. Vijf minuten later vetrok hij met een tasje warm eten. Mijn opa reageerde opgelucht en gaf me een dreun voor mijn kop. Toen kreeg ik een bezem om de troep op te ruimen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *